De Vechtse Parlevinkers

Reageren uitgeschakeld

 

parlevinkers

Het shantykoor De Vechtse Parlevinkers bestaat in 2014 twaalf en een half jaar.

Het koor werd in 2002 opgericht in de Olifant in Breukelen aan de Vecht. In de achterliggende tien jaar heeft het koor zich ontwikkeld tot een veel gevraagd zanggezelschap dat zeemansliederen ten gehore brengt. Momenteel oefent het koor in het theater t Zand in Maarssen.

De Parlevinkers hebben zich vernoemd naar het sinds enkele jaren uitgestorven beroep van parlevinker. De parlevinker bevoorraadde in het verleden de transportschepen op rivieren, in havens en op zee omdat het schip zo snel mogelijk op de plaats van bestemming wilde zijn. Het bevoorraadden van schepen gebeurde onder alle weersomstandigheden gedurende alle seizoenen. Wind, storm en kou waren de natuurlijke vijand van de parlevinker. Het was een zeer zwaar beroep en er gebeurde heel wat ongelukken.

De Vechtse Parlevinkers houden de naam van de parlevinker hoog door over deze mannetjesputters te zingen.

Het koor bestaat uit 50 zingende leden en in het koor zijn twee dirigenten die om en om het koor tijdens repetities en optredens leiden. Als een van de weinige shantykoren in Nederland heeft het koor naast mannelijke solisten ook een vrouwelijke solist die het koor extra glans geeft.

Tevens wordt het koor door twee accordeonisten begeleid en zij weten samen met de dirigenten het koor tot grote prestaties te brengen. De Vechtse Parlevinkers hebben twee CDs uitgebracht Met de Parlevinkers aan boord en Krakend Tuig. Het koor zal in het najaar van 2014 een CD / DVD uitbrengen waarop hun nieuwste liedjes te beluisteren zijn.

Het koor heeft in het culturele leven van Maarssen een vaste plaats veroverd en is vaak in de Vechtstreek te beluisteren wanneer het optreedt tijdens allerlei evenementen.